søndag 6. desember 2009
Språkhistorie og språkets utvikling i Norge på 1800-tallet
Språkdebatten i Norge dreide seg om å utvikle et eget norsk skriftspråk. Nordmenn hadde tidligere brukt dansk skriftspråk, hovedsakelig. Spørsmålet var om man skulle beholde dansken fordi det var praktisk og ble brukt over alt, eller om det skulle lages et nytt språk som reflekterte det norske best mulig (tale og dialekter).
Hovedstandpunktene innenfor språkdebatten var som følger:
1. Beholde det danske skriftspråket, men at det skulle få en ny benevnelse for å kunne knytte
det til det norske.
2. Dansk skriftspråk burde gradvis bli tilpasset norske dialekter og norsk tale.
3. Norge burde få sitt eget skriftspråk som hadde utgangspunkt i tidligere skrifttradisjoner i
Norge (norrønt) og norske dialekter.
De som ønsket å beholde det danske skriftspråket begrunnet det med at var praktisk fordi det ble brukt over alt i samfunnet. Mange av dem som støtten det danske språket mente også at embetsmennene i Norge (som hovedsakelig var fra Danmark) var de viktigste kulturbærerne i landet, i tillegg til at de var redde for en forsvensking ved unionsdannelsen med Sverige. De mente derfor at det var bedre å beholde det danske enn å innføre det svenske språket.
I 1830 deltok Henrik Wergeland i språkdebatten, og dette var begynnelsen av den store språkendringen i landet. Norges språk skulle uttrykke folkesjelen, og språket skulle derfor ikke være dansk, mente Wergeland. Hans arbeid omfattet blant annet å eksperimentere med norske ord og uttrykk ved oversettelser fra dansk til norsk. Arbeidet førte videre til at dette ble brukt innenfor samlingen av norske folkeeventyr. Folkeeventyrene hadde levd på folkemunne i lange tider, og Asbjørnsen og Moe samlet mange folkeeventyr samtidig som de oversatte en del danske ord og uttrykk til norsk. Den store utfordringen ved å oversette fra norsk til dansk var å endre det gramatiske systemet.
Knud Knudsen tok oppgaven med å endre det gramatiske systemet. Han var en av de mest sentrale personene innenfor språkdebatten på 1800-tallet, og han har gitt ut boken Haandbok i dansk- norsk sproglære, som var en viktig del av den første vitenskaplige framstillingen av bokmålsspråket. Senere kom det flere erstatningsord, fordi Knud Knudsen mente at fremmedord var et hinder for at folk generelt skulle kunne forstå skriftspråket og et dannet talemål.Senere kom også Norske rettskrivingsregler, av Jonathan Aars, som også påvirket kampen for et norsk skriftspråk. Han kritiserte det at dansk gramatikk og rettskriving stridte mot norsk talemål.
Ivar Aasen var mannen som arbeidet for å danne et skriftspråk basert på norsk talemål, det vi i dag kaller nynorsk. Ved hjelp av fellestrekk mellom de ulike dialektene i landet ønsket han å bruke dette som grunnlag. Han levde på lønn fra staten mens han reiste rundt i landet og samlet på ord og uttrykk fra alle mulige dialekter. Som et resultat av sine reiser og studier gav han ut flere bøker – ordbøker og gramatikkbøker. Å bruke fellestrekk mellom dialektene mente Aasen kunne være samlende (nasjonalistiske følelser).
Til slutt endte språkdebatten med at Norge fikk to egne skriftspråk; bokmål og nynorsk, og disse skulle være likestilte. I etterkant av denne innføringen kom de første bøkene på bokmål, og bokmålsbøkene ble deretter oversatt til nynorsk. Norges kamp for å få sitt eget skriftspråk lyktes!
Kilde: Jansson m. fl.(2008),Tema VG3, Oslo: Det Norske Samlaget .
søndag 15. november 2009
kritisk og korrekt kildebruk
Når vi skal være kildekritisk er det en del ting vi bør se litt nærmere på. Dersom vi vet hvem som har publisert informasjonen og om denne personen representerer en organisasjon, et universitet eller et firma kan det si oss mye. En professor på universitetet har mye større troverdighet enn for eksempel elever og andre tilfeldige som publiserer innlegg på daria.no og wikipedia. Autoriserte personer som professorer, lærere, ansatte i et stort firma osv. har alltid større troverdighet enn tilfeldig personer. Årsaken til det er at vi vet hvem det kommer fra, og mange av disse personene publiserer sitt arbeid som de har jobbet med over lang tid. (http://ressurswiki.wikispace.com/kildekritikk, 16.11.09, st svithun vgs ressurswiki)
Har vi lov til å bruke og publisere alt vi finner? Svaret er NEI! Vi må være oppmerksom på at de kildene vi bruker faktisk er lovlige å bruke, og oppgi kildene korrekt dersom det er lov å bruke dem.
Når vi skal oppgi kilder korrekt er det noen regler for hvordan vi skal gjøre dette. Skal vi referere til en internettkilde må vi først se på hvor lang adressen (URL) er. Er den lengre enn 3 linjer skal det lages in inrykk i teksten og skrive adressen med litt mindre skrift. Dersom adressen er mindre enn 3 linsjer skal bare stå i parantese sammen med utgivelsestid (år/dato), sted og utgiverens navn dersom det finnes.
Skal vi sitere en bok skal man sette sitatet i hermetegn ("...") og deretter notere navn på forfatter, sted og dato for publisitet, navnet på verket og sidetall for sitatet i parantese. (http://ressurswiki.wikispace.com/sitater+og+henvisninger, 16.11.09, st.svithun vgs resurswiki)
Ved bruk av må vi også undersøke om vi har loiv til å bruke dem. Når vi skal oppgi kilder ved bildebruk gjør vi det ved å oppgi navn på utgiver, årstall/dato og evt sted i parantese.
onsdag 21. oktober 2009
Fordypningsoppgave
torsdag 1. oktober 2009
Jobbing med fordypningsoppgaven
Foreløpig har jeg ikke skrevet noe konkret. Jeg har bare begynt å lese. Lesing er ikke akkurat min store lidenskap i livet, og det er en av grunnene til at jeg har valgt Erlend Loe sine bøker. De er nokså lettleste, og det er det jeg trenger. Forhåpentlivis vil det vekke litt interesse for å lese bøker. Forhåpentligvis!
Videre skal jeg holde dere oppdatert om min progresjon. Kanskje jeg oppdager noe nytt med lesing som jeg ikke visste? Hvem vet?
onsdag 16. september 2009
"Giftemål på besparing"
onsdag 9. september 2009
Retorikk
Selve ordet retorikk betyr talekunst. En god retoriker er dermed god til å ordlegge seg og bruke språket til sin fordel. Alle bruker språket retorisk, men noen bedre enn andre. Det handler nemlig om å bruke språket slik at mottakerne forstår innholdet slik avsenderen ønsker de skal. De som er gode å tale for andre, kan ved hjelp av språket oppnå nøyaktig det han eller hun ønsker med mottakerne.
Retorikken er også med på å kunne forstå og vurdere det andre skriver eller sier. Dersom man har kunnskap om alle virkemidlene det går an å bruke, vil man se en tekst på en helt annen måte enn dersom man ikke visste noen ting om retorikk i det hele tatt.
Retorikken kan deles inn i fem faser. Disse fem fasene tar for seg alt - fra begynnelsen av en skriveprosess til sluttproduktet er klart:
1. Finne: i begynnelsen er det viktig å tenke godt over emnet, og finne gode argumenter som
vil forsterke saken man ønsker å fremme. Det kan også være bra å ha en påstand i
begynnelsen som man senere argumenterer for eller i mot.
2. Ordne: Stoffet skal nå ordnes i følgende fem hoveddeler: innledning med påstander eller
argumenter (exordium), saksframlegging hvor sakens hovedinnhold blir presentert
(narratio), en del som argumenterer for påstanden i innledningen
(confirmatio), en del som tilbakeviser argumentene til påstanden og understreker sin egen
hovedpåstand (refutatio) og til slutt en avsluttning som skal sammenfatte innholdet kort
(conclusio).
3. Utforme: Etter at stoffet er ordnet, må det utformes. Det handler da om stil (elocutio). Da
deles det inn i høystil (svært viktige saker), mellomstil (viktige saker) og lavstil (mindre
viktige saker).
4. Huske: For å kunne bli en god retoriker er det viktig å huske det man skal si dersom det skal
framføres. Man vil ikke overbevise noen med argumentene dersom en ikke selv kan dem
utenatt. Minne (memoria) er derfor svært viktig i denne sammenhengen.
5. Framføre: Framføringsdelen deles gjerne i to; det er stemmen (pronuntiatio) og
kroppsspråket (actio). Man kan ikke bare ha en bra stemme. For at framføringen skal bli
optimal må også kroppsspråket være med. Dersom samspillet mellom stemmen og
kroppsspråket bli bra, så stiller man høyt.
En annen viktig ting i retorikken er affektlæren. En tale/framføring skal i varierende grad både formidle kunnskap (docere), glede (delectare) og begeve (movere) mottakerne/lytterne. Man kan appellere til fornuften/intellekten (logos), følelsene og lidenskapen (patos) eller til det vakre og troverdige (etos). Hva en velger å appellere til avhenger av talens eller tekstens innhold og påstander. Det man appellerer til må ha sammenheng med innholdet man skal presentere.
Til slutt har vi den retoriske femkanten. Den består av avsenderen, mottakeren, språket/mediet, saken og den konkrete situasjonen. Sammenhengen mellom disse fem sidene av femkanten er viktig for at innholdet skal forstås. Det er også dette som skiller mellom gode og dårlige retorikere.
Hele hemmeligheten bak en god retoriker ligger i språket og språkbruken. Man kan ved hjelp av fremmedord, gode påstander og en god framføring klare å overbevise mange om at det en forteller er det riktige, det som er sant eller det som er best. Alt ligger i språket!
fredag 4. september 2009
Årets første russekro
Tidligere har russen her på skolen vært nokså tamme, men det kommer til å endre seg i år. President Pål Abrahamsen kommer til å lage liv på skolen, ved hjelp av sin kjære terrorist Magnus Nystad. Resten av styret har allerede sørget for å få i gang russekroene, noe som låver svært bra for selve russetiden. Nå venter vi bare i spenning til april kommer ;)
xoxo
tirsdag 1. september 2009
Alvoret er i gang
Jeg har hørt litt rykter om at vg3 både kjekkere og faktisk litt lettere enn vg2. Om det er sant eller ei, det kan vi bare lure på, men jeg tror nok dette blir et kjekt år. Det er litt skummelt å vite at alt vi gjør blir vurdert og har betydning for videre skolegang.
Jeg må si meg svært fornøyde med lærerne i år. Alle er utrolig flinke, og det kunne ikke blitt bedre med tanke på at det er mitt siste år her på skolen!
onsdag 19. august 2009
SKOLESTART!
tirsdag 2. juni 2009
The End!
Tankekart: språk på 1500-tallet
torsdag 28. mai 2009
Maurits Hansen og "Luren"
Maurits Hansen fle født i 1794 og døde i 1842. Han var både forfatter og lærer, og er et stort navn i norsk litteratur. Han skrev mye forskjellig, alt fra ridderromaner til nasjonale fortellinger og samtidsskildringer. Han skrev også kriminalromaner.
Han skrev det som regnes for å være den første dektektivfortellingen, og den heter "Mordet på maskinbygger Rolfsen" som er fra 1840 - kun 2 år før han døde.
Han gav også ut de første barnefortellingene (fortellinger som var rettet mot barn). Eksempler på slike fortellinger er historien om Alvhilde og hennes møte med bjørnen.
Siden han var lærer skrev han også noen lærebøker. De var innenfor fagene norsk, fransk, historie og tysk. Mange andre forfattere beundret disse verkene og hadde stor respekt for ham.
Maurits Hansen arbeidet sterkt for at kvinner skulle få retten til utdanning utover det å lese og skrive. Noen av lærebøkene hans var dermed skrevet for jenter.
Fortellingen "Luren" blir den dag i dag regnet for å være den første bondefortellingen i Norges historie. Maurits Hansen skrev den allerede i 1819, og den ble først publisert i "Skizzerede Nationale Fortællinger". Fortellingen hadde gått på folkemunne i lang tid før Hansen skrev den ned.
I fortellingen "Luren" møte vi Carl Møllmann. Han er på rundreise i Norge, og fortellingen baserer seg på et brev Møllmann skreiver til en venn i hjemstedet. Hele historien bygger på brevet.
Handlingen foregår i Bråte i Gudbrandsdalen. Hovedpersonen er Carl Møllmann selv, og har er fortelleren. Andre hovedpersoner er bonden Thord, Thords datter Ragnhild og kjæresten til Ragnhils som heter Guttorm.
På Møllmanns reise møter han bonden Thord som tar i mot ham. Familien og slekten til Thord har holdt seg "ublandet" siden Harald Hårfagres tid, og Thord ønsker å holde det slik. Gottorm arbeider som gårdskar på gården til Thord. Han har likevel en utdannelse som skolemester for å bli god nok til å være Ragnhilds kjæreste. Thord aksepterer likevel ikke Guttorm, men Ragnhild og Guttorm holder sammen likevel. De er sammen i hemmelighet.
Om kvelden hører Carl Møllmann lyden av en lur, og når han hører bedre etter hører han to mennesker som snakker sammen. Han hører den samme lyden dagen etterpå, og velger å følge den. Han kommer til slutt til en barhytte, hvor han finner datteren Ragnhild sammen med et lite barn. Faren til barnet er Guttorm.
Møllmann får vite hvordan Ragnhild og Guttorm klarte å holde barnet skjult, og han drar tilbake til Thord. Thord blir fortalt hele situasjonen av Carl Møllmann.
Det ender med at Thord godtar Guttorm som sin svigersønn, og alt ender veldig bra. Ragnhild og Guttorm får gifte seg til slutt!
tirsdag 26. mai 2009
"Brudeferd i Hardanger" av Tidemand og Gude
tirsdag 19. mai 2009
Ludvig Holberg
Snart slutt!
mandag 18. mai 2009
torsdag 14. mai 2009
eksamen
Forhåpentligvis kommer det veldig fint vær mens de andre har skriftlig eksamen slik at jeg kan få opp humøret litt=) hehe
Da er det bare til å vente å se. Ting ordner seg alltid til slutt dersom man har jobbet bra tidligere;) Håper det gjelder meg også!
xoxo
mandag 11. mai 2009
VITSER! ... fordi jeg har dårlig humor=)
Alle barna hadde svinefluensa, unntatt Nella, hun døde av salmonella.
Alle barna satt fornøyde rundt bålet, unntatt Pernille, det var henne de skulle grille, selv om hun ikke ville.
Alle barna var rene og tørre, unntatt Finn, han tisset i motvind.
Alle barna lekte med Action Man unntatt Ronny, han lekte med My Little Ponny
Alle barna levde lykkelig, unntatt Amanda, hun ble kidnappet i Rwanda.
Ferdig med framføring!
Selv synes jeg at framføringen gikk bra. Vi hadde jobbet veldig mye med det, så det var kjekt å se at det lønnet seg til slutt=)
Nå skal vi bare slappe av og nyte de andre framføringene som fortsetter neste norsk time!
xoxo
fredag 8. mai 2009
Litterære tidsperiodene
Skolelivet!
Endelig er jeg glad for at al jobbingen med skolen vil belønne seg, fr det er ikke alltid lett å tenke slik underveis. Det eneste som er igjen nå er 3 timers prøve i hele bilogi pensumet + eksamen, men det er ikke helt enda. Nå skal jeg bare slappe av og utnytte fritiden til det maksimale ;)
xoxo
tirsdag 5. mai 2009
Reformasjonen
Reformasjonen som bevegelse startet med avlatsstriden i 1517/18. Konflikten endte med bannlysningen av Luther i 1521 etter at han hadde hengt opp mange teser hvor han arhumenterte mot avlatshandelen. Men dette er bare de ytre kirkelige og politiske hendelser. Etter hvert ble også en rekke andre spørsmål like viktig som avlatsstriden.
Reformasjonen ble forberedt gjennom andre reformbevegelser i senmiddelalderen. Renessanse og humanisme på 1300- og 1400-tallet skapte et nytt åndelig klima som reformasjonen kunne vokse frem i ly av.
En litt anderledes historie =)
En mann gikk og sparket i småstein på en landevei i landet av melk og
honning.
Plutselig sparket han til ei flaske. Korken spratt av, og ut steg en ånd.
Denne ånden var ikke like raus som andre ånder på flasker, mannen skulle få
oppfylt ett ønske, kun ett.
Han tenkte seg lenge om, han hadde alltid hatt en drøm om å komme til
Hawaii, men ikke turde han å fly og ikke turde han ta båt.
* Jeg ønsker meg ei bru over til Hawaii, sa mannen.
* Vet du hvor langt det er herfra til Hawaii? Det er enormt langt, det
er sjø - du har ett ønske som er nesten umulig å innfri, sa ånden.
* Kan du ikke ønske noe enklere?
Mannen tenkte, og sa:
* Jeg har aldri forstått meg på kvinner, og fortsatte med høy røst:
* Jeg ønsker å forstå kvinnen.
Ånden brukte noe tid før svaret kom:
* Vil du ha to- eller firefelts vei på brua til Hawaii.
Hvordan analysere et dikt?
1) Hvordan ser diktet ut? Når du starter på en analyse kan det være lurt å beskrive hvordan diktet "ser ut" (dvs. diktets form), hvor mange strofer (det du kanskje kaller vers) diktet består av, hvor mange linjer det er i hver strofe. Har diktet rim og rytme, eller er det mer fritt i formen? Antall strofer og verselinjer må være med!
2) Hva beskriver diktet? Deretter kan du skrive om det som faktisk står i diktet. Kanskje er det et tåkete landskap som beskrives? Dette kaller vi da motivet.
3) Hva handler diktet egentlig om? Dreier det seg om dette konkrete landskapet, eller bruker dikteren landskapet for å fortelle om noe annet? Hvis det siste er tilfelle, sier vi at landskapet er et slags bilde, en sammenligning. Kanskje vil dikteren si noe om et slags landskap inne i oss, at det kan være litt uklart og tåkete der også, at det ikke er så lett å finne ut hva en skal gjøre i livet. Ser vi det slik, nærmer vi oss det vi kan kalle tema i diktet, og tema er det en tekst egentlig, i bunn og grunn dreier seg om.
4) På hvilke måter kommer diktets tema fram? Begynner vi så å spørre oss hvordan dikteren har skrevet for å få fram dette temaet, nærmer vi oss det vi kaller analyse. Her er ordet hvordan viktig.
mandag 4. mai 2009
Michel de Montaigne og "Les Essais"
min musikk-liste <3
Karpe diem - regnvær: http://www.youtube.com/watch?v=96TkQIJvvTs
Erik og Kriss - svigermors drøm: http://www.youtube.com/watch?v=0JvmgWjLkkQ
Michelle Branch - everywhere: http://www.youtube.com/watch?v=6Gc8oVl-0WA
Carlos Santana feat. Steven Tyler: http://www.youtube.com/watch?v=ZROoUEFTJ1I
Tracy Chapman - fast cars: http://www.youtube.com/watch?v=dl6yilkU1LI
Klaas - how does it feel (infinity 2009): http://www.youtube.com/watch?v=5lLo85rOUJw
Clubland 14 - saturday`s up: http://www.youtube.com/watch?v=ODfLR_WgouU
Enrique Iglesias: ring my bells: http://www.youtube.com/watch?v=ki7H0vwCkSw
Kanye West - heartless: http://www.youtube.com/watch?v=wIE6zL6DYHE
Akon - beautiful: http://www.youtube.com/watch?v=an7GjXvjb-s&feature=related
Train - drops of jupiter: http://www.youtube.com/watch?v=VS0CV_GWEMI
Jessie Daniels - stand out: http://www.youtube.com/watch?v=Btw1ybQvHYo
Prosjektoppgave om Aasmund O. Vinje
for um eg søver, eg um deg drøymer.
Um nott og dag er du like nær,
og best eg ser deg når myrkt det er.
Du leikar kringom meg der eg vankar.
Eg høyrer deg når mitt hjarta bankar.
Du støtt meg fylgjer på ferdi mi,
som skuggen gjeng etter soli si.
Når nokon kjem og i klinka rykkjer,
d'er du som kjem inn til meg, eg tykkjer:
Eg sprett frå stolen og vil meg té,
men snart eg sig atter ende ned.
Når vinden lint uti lauvet ruslar,
eg trur d'er du som gjeng der og tuslar!
Når sumt der burte eg ser seg snu,
eg kvekk og trur det må vera du.
I kvar som gjeng og som rid og køyrer,
d'er deg eg ser; deg i alt eg høyrer:
I song og fløyte- og felelåt,
Jeg tror temaet i dette er lengsel (i forhold til kjærlighet). Vinje skriver diktet som om det er en person i livet hans som egentlig ikke er der, men den personen er i tankene hans hele tiden, enten han sover, går rundt i mørket, at hjertet hans banker eller at han gråter. Den spesielle personen er i tankene, men jeg tror at den ikke egentlig er til stede. Kanskje litt tapt kjærlighet eller kjærlighetssorg???
Jeg har ikke kommet fram til noe helt konkret budskap, men Vinje sitt formål med diktet er vel å vise andre hvor tapt man kan føle seg uten en person i livet som man elsker. Jeg tror det er meningen å vise hvor mye det betyr for et individ å ha en person å dele livet med.
Vinje bruker mye rim i sine dikt. Dette gjelder også for dette diktet. To og to linjer rimer, for eksempel som gløymer-drøymer, nær-er og vankar-bankar. Dette går igjen i hele diktet, og rimformen er AA, BB, CC, DD osv… Det er ikke noen linjer som ikke simer på den neste.Hele diktet handler om en ukjent person som har følelser for en annen (også ukjent) person. Det fører til at det er mye gjentakelse. Eksempel;
for um eg søver, eg um deg drøymer.
Um nott og dag er du like nær,
og best eg ser deg når myrkt det er.
Her ser dere at det bare er tre forskjellige måter å formulere det av hovedpersonen savner sin elskede, og tenker og drømmer om han/hun hele tiden, samt lengter etter å se henne/han.
Eg høyrer deg når mitt hjarta bankar.
Språket i diktet er slik at vi i dag lett kan forstå innholdet, spesielt i forhold til andre dikt fra den tiden. Ordene han bruker er ganske enkle, og det har sammenheng med Vinje sine meninger om at man ikke burde bruke en haug med fremmedord. Han bruker ord som vanlige folk ville brukt i dagligspråket. Noen av ordene er selvfølgelig mer gammeldagse enn andre, men det har med tiden diktet ble skrevet i.
Det siste virkemiddelet som står sentralt er sammenligninger. Han sammenligner det å tenke på sin elskede med de dagligdagse tingene han gjør og naturens gang:
Du støtt meg fylgjer på ferdi mi,
som skuggen gjeng etter soli si.
I den første verselinjen av disse to, forteller Vinje om ferden sin. Jeg vil si at han refererer til ferden sin fra sommeren 1860, hvor han også har skrevet verket ”Ferdaminne” fra. ”Ferdaminne” er også en del av dølen, sammen med ”Den dag kjem aldri”. ”Den dag kjem aldri” er derimot IKKE en del av ”Ferdaminne.
søndag 3. mai 2009
Språksituasjonen på 1700-tallet
I Danmark-Norge ble det franske språket i hovedsak brukt av overklassen i selve Danmark. I Norge, derimot, var det danske språket høyere på rangstigen enn fransk. Den norske overklassen snakket dansk. Mange nordmenn blant de lavere sosiale lagene prøvde å snakke flytende dansk for å komme seg opp i samfunnet. Dette førte til at det oppstod blandingsspråk. Det var to hovedtyper blandingsspråk; det norske språket som ble preget av dansk (1), og det danske språket som ble preget av norsk (2).
1)Det norske språket som ble påvirket av dansk, ble i hovedsak brukt blant de lavere sosiale lagene som prøvde å passe inn blant de mer velstående og suksessfulle i samfunnet. Mange av dem klarte aldri å snakke skikkelig dansk. Det forble et blandingsspråk.
2)Det danske språket som ble preget av norsk, ble i hovedsak brukt av familiene til de velstående overklassene i samfunnet. Konene og barna til overklassemennene kom i kontakt med mennesker som i hovedsak snakket norsk. Dette påvirket språket deres, noe som spesielt gjaldt barna. Barna plukket lett opp ord og uttrykk, og deres danske språk ble mer og mer likt norsk.
Disse to typene blandingsspråk preget språksituasjonen helt fram til 1814.
Under denne perioden deltok Ludvig Holberg sterkt i språksituasjonen. Han skrev ”Ortographiske Anmerkninger” der han skrev sine synspunkter på dansk rettskriving. Han tok for seg mange fremmedord, og argumenterte mot ekstrem bruk av fremmedord, som mange mennesker ikke egentlig forstod.
søndag 19. april 2009
fredag 17. april 2009
mer glogg på min blogg=)
Blokkokopter <3
Dette er et av de kuleste spillene jeg vet om. hehe. Det er ganske barnslig, men man blir veldig avhengig av det etter en stund! Prøv det=)
Enjoy!
mye skole for tiden!
Senere har vi heldag i matte og halvdag i biologi ( med hele pensumet)...
xoxo =)
torsdag 16. april 2009
Endelig en glogg på min blogg !
Dere må bare vente i spenning!
snakkes;)
Noen er glad i deg!
En varm klem,
Fult av glede og kjærlighet,
Kun tanken av sannhet.
Et løyn som aldri vil finnes,
Kun minner som alltid vil minnes.
Bare tanken av det beste,
Deg min venn vil jeg aldri teste.
Du gjør livet mitt verdt å leve,
Bare deg og meg ut å sveve.
Jeg lover jeg tror på deg,
Håper inderlig at du savner meg.
Lenge siden sist!!
Smil til verden, så smiler verden til deg!!!
torsdag 26. mars 2009
Renessansen =)
Renessansen er en tidsperiode innenfor middelalderen, og den startet på 1350-tallet i nord-Italia. Ordet Renessanse betyr genfødelse, som er knyttet til filosofi og kunst fra antikken. Det er en slags gjenfødelse av antikkens syn.
I renessansen vokste den filosofiske retningen humanismen fram. Humanismen er en betegnelse som omfatter en hel rekke rankesystemer. Fellestrekk blant dem er at menneskets verdier, fornuftige tenkning, verdighet og mennesket liv står sentralt.
Det var "mennesket i sentrum" som var roten i renessansen!
Håper du har fått et lite innblikk i hva som var bakgrunnen for renessansen =)
jobbing med prosjektet!
Planen min for framføringen er å bygge den opp mot et slags høydepunkt, og ender alt med en kort og enkel konklusjon som summerer hele framføringen. Jeg skal begynne med å presentere litt kunst for å få blikket på forskjellene. Deretter vil jeg fortelle generelt om litteraturen, og så skal jeg presentere to tekster (én fra hver periode). Denne tekstpresentasjonen vil på en måte blir høydepunktet.
xoxo
tirsdag 3. mars 2009
Norsk framføring - arbeid underveis:)
Foreløpig går arbeidet greit. Jeg har kommet i gang, men må nok jobbe litt mer i løpet av denne uken for å komme i mål.
;)
Renessansen
Renessansen er en tidsperiode innenfor middelalderen. Den startet på 1350-tallet i Italia som et kunstnerisk opprør, og varte til ca 1600-tallet her i Europa.
Ordet renessanse betyr gjenfødelse, og renessansen er knyttet til filosofi og kunst fra antikken. Det er en slags gjenfødelse av antikkens syn på ting.
I renessansen vokste den filosofiske retningen humanismen fram. Humanismen er en betegnelse som omfatter en rekke tankesystemer. Fellestrekk blant dem alle er at de fremmet følgende:
- menneskets verdier
- menneskets tankesystemer
- menneskets verdighet
- menneskelivet i seg selv
Det var "mennesket i sentrum" som var roten i renessansen!
mandag 9. februar 2009
Folkediktning
Vi har 4 forskjellige former for folkediktning. Det er eventyr, sagn fabler og folkeviser.
Alle formene har sine egne særtrekk som skiller dem fra hverandre, men felles for dem alle er at de ble muntlig overlevert helt fram til nasjonalromantikken. I nasjonalromantikken skrev Asbjørnsen og Moe ned mye folkediktning.
Eventyr:
Eventyr er svært gamle. De kom til Norge for ca 1000 år siden, og ble i begynnelsen muntlig overlevert. Innholdet i dem var slik at folk ikke trodde på det, det var egnet til å more folk med og de hadde en moral.Typiske trekk ved eventyr er:
- ingen bestemt tid (”det var en gang”)
- handler ofte om vanskeligheter som må overvinnes (kamp, seier, oppgaver, tester ..)
- lykkelig slutt (”de levde lykkelig i alle sine dager”, ”…så var eventyret ute”)
- magiske tall
- gode og onde skikkelser
- helter/troll og kampen mellom dem
Eventyrene deles inn i følgende grupper:
1) Dyreeventyr:
* de eldste eventyrene
* handler om dyr med menneskelige egenskaper
2) Undereventyr:
* handler om kampen mellom det gode og det onde
* kan handle om jomfru maria/vår herre/ o.l. -> kalles da legender
3) Skjemteeventyr:
* handler om mennesker og menneskelige egenskaper (stahet …)Det finnes også noe som heter kunsteventyr!
Sagn:
Sagnet gir seg ut for å være sant. De er som regel knyttet til en bestemt tid, et bestemt sted og en bestemt begivenhet. De handler ofte om navngitte personer.Sagnet viser noe om hvordan folk i eldre tider levde, hva de trodde på og hvordan de oppfattet verden omkring seg. Handlingen viser hva folk mente var verdt å huske, for det ble fortalt videre.Sagnene kan deles inn i følgende hovedgrupper:
1)Mystiske / mytiske sagn:
- Handler om noe overnaturlig. Vi kan møte spøkelser, gjengangere, draugen, fossekallen, huldra og andre underjordiske.
2) Historiske sagn:
- Tar utgangspunkt i historiske personer eller hendelser.
3) Opphavssagn:
- Prøver å gi en forklaring på noe som er merkelig eller uforklarlig i naturen.
Fabler:
En fabel er en kort fortelling der dyr ofte representerer menneskelige egenskaper (også planter og livløse ting). Særlig kjent er "Æsops fabler".
Fabelen skal lære oss noe viktig om hvordan vi skal leve. Det som vi skal lære kalles moralen. I mange fabler blir moralen en "hale" helt til slutt i fabelen.
Fabelen hører med til folkelitteraturen, altså den delen av litteraturen som har vandret i muntlig form fra land til land gjennom generasjoner.En fabel inneholder både en fortelling og en refleksjon.
Folkeviser:
På 1200 - 1300-tallet kom denne måten å dikte på til oss fra England. Samtidig kom folkeviseleiken eller dansen. Til England var de kommet fra Frankrike, der de hadde sammenheng med adels- og ridderliv. Vi sier at visene har vandret.
De fleste visene finner vi igjen i hele Norden og Vest-Europa, men det finnes noen viser som er spesielt norske.Folkevisene er episk-lyriske, det vil si at de er fortellende viser. De har levd i muntlig tradisjon (på folkemunn) og ble først skrevet ned i det 19. århundre.
Visene ble sunget og danset. Innholdet:
a) kan være historisk.
b) kan vise hvordan de høye klasser lever.
c) store følelser i har og kjærlighet, strid og urolig liv.
d) viser sterke, helstøpte mennesker, mot og offervilje.
e) avspeiler tro, dvs. katolsk kristendom, rester av hedningstro, overtro og myter.
f) viser tro på skjebnen eller lagnaden.
Grupperinger av folkevisene:
1. Religiøse viser ("Draumkvadet". "Olav og Kari".)
2. Kjempeviser (Skildrer heltelivet. "Roland og Mangnus kongjen".)
3. Ridderviser (Her er ofte kvinnene hovedperson, i motsetning til i kjempevisene. "Bendik og Arolilja".)
4. Historiske viser (Mye har gått tapt, handler om personer på 1300-tallet.)
5. Trollviser ("Villemann og Magnhill".)