torsdag 28. mai 2009

Maurits Hansen og "Luren"

Her er en liten tekst om Maurits Hansen og hans verk "Luren".

Maurits Hansen fle født i 1794 og døde i 1842. Han var både forfatter og lærer, og er et stort navn i norsk litteratur. Han skrev mye forskjellig, alt fra ridderromaner til nasjonale fortellinger og samtidsskildringer. Han skrev også kriminalromaner.
Han skrev det som regnes for å være den første dektektivfortellingen, og den heter "Mordet på maskinbygger Rolfsen" som er fra 1840 - kun 2 år før han døde.



Han gav også ut de første barnefortellingene (fortellinger som var rettet mot barn). Eksempler på slike fortellinger er historien om Alvhilde og hennes møte med bjørnen.



Siden han var lærer skrev han også noen lærebøker. De var innenfor fagene norsk, fransk, historie og tysk. Mange andre forfattere beundret disse verkene og hadde stor respekt for ham.

Maurits Hansen arbeidet sterkt for at kvinner skulle få retten til utdanning utover det å lese og skrive. Noen av lærebøkene hans var dermed skrevet for jenter.



Fortellingen "Luren" blir den dag i dag regnet for å være den første bondefortellingen i Norges historie. Maurits Hansen skrev den allerede i 1819, og den ble først publisert i "Skizzerede Nationale Fortællinger". Fortellingen hadde gått på folkemunne i lang tid før Hansen skrev den ned.



I fortellingen "Luren" møte vi Carl Møllmann. Han er på rundreise i Norge, og fortellingen baserer seg på et brev Møllmann skreiver til en venn i hjemstedet. Hele historien bygger på brevet.
Handlingen foregår i Bråte i Gudbrandsdalen. Hovedpersonen er Carl Møllmann selv, og har er fortelleren. Andre hovedpersoner er bonden Thord, Thords datter Ragnhild og kjæresten til Ragnhils som heter Guttorm.
På Møllmanns reise møter han bonden Thord som tar i mot ham. Familien og slekten til Thord har holdt seg "ublandet" siden Harald Hårfagres tid, og Thord ønsker å holde det slik. Gottorm arbeider som gårdskar på gården til Thord. Han har likevel en utdannelse som skolemester for å bli god nok til å være Ragnhilds kjæreste. Thord aksepterer likevel ikke Guttorm, men Ragnhild og Guttorm holder sammen likevel. De er sammen i hemmelighet.
Om kvelden hører Carl Møllmann lyden av en lur, og når han hører bedre etter hører han to mennesker som snakker sammen. Han hører den samme lyden dagen etterpå, og velger å følge den. Han kommer til slutt til en barhytte, hvor han finner datteren Ragnhild sammen med et lite barn. Faren til barnet er Guttorm.
Møllmann får vite hvordan Ragnhild og Guttorm klarte å holde barnet skjult, og han drar tilbake til Thord. Thord blir fortalt hele situasjonen av Carl Møllmann.



Det ender med at Thord godtar Guttorm som sin svigersønn, og alt ender veldig bra. Ragnhild og Guttorm får gifte seg til slutt!

Ingen kommentarer: